Log på webshoppen

Ossau-Iraty

Fåremælksoste fra Frankrigs baskiske region er nogle af landets mest lækre og mindst kendte oste, selv blandt franskmænd. Den dejlige Ossau-Iraty fra Pyrenæerne er en AOC ost, en af kun to AOC oste lavet på fåremælk i Frankrig (den anden er Roquefort). Navnet Ossau-Iraty er en kombination af to stednavne, som osten fik navn efter i år 1980, da appellationen blev etableret. Det er en meget gammel ost, måske ældre end nogen anden. Traditionelt er den lavet af hyrder i bjerghytter. I foråret fulgte de på grund af den bedre græsning, gradvist mod højere arealer med deres fåreflokke og om efteråret gik de nedad igen. I dag er meget af Ossau-Iraty produktionen lavet industrielt, og selv om det er godt, er eksperterne enige om, at den håndlavede version er fremragende.

Smagen er rund som osten og lang som Pyrenæerne. Den lange lagring bliver båret med yndefuld balance.

Poul Larsen, HKI Ost

Mælk

Rå, fåremælk af Basco Bearnaise eller Manech racen

Region

Sydvestlige Frankrig, Pyrenæerne og Baskerlandet

Udseende

Tyk skorpe, orange-gul til gråfarvet. Hvid- eller elfenbenfarvet ostemasse, der er lidt kornet og hårdt.

Konsistens

Halv hård

Smag

Afhængigt af længden af modningen, kan den være alt fra mild til intens. Men den er altid elegant.

Seneste nyheder

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk