Sainte Maure de la Dragonnière
Denne ost har fået sit navn efter det gamle franske ord ‘maure’, der betyder sort. En legende siger, at de lokale lærte at producere denne ost, da Mauriske soldater efterlod arabiske kvinder efter nederlaget ved slaget ved Poitiers. Sagnet forklarer navnet; “Sainte-Maure de Touraine”. Det siges, at man skal begynde at skære osten fra sin brede ende, ellers vil den ged, der er blevet mælket ophøre med at give mælk.
Hvad med halmen i midten? Der er mange historier om, hvorfor den er der – nogle sjovere end andre. Den sande årsag er dog meget funktionel: Halmen hjælper til at holde osten hel, som ellers ville være for skrøbelig på grund af sin lange form.
En af de kendte. Med Sainte Maure fra Dragonnière er jeg sikker på smag og konsistens. Holdbar konsistens, som smelter i munden og stor smag.
Poul Larsen, HKI OstMælk
Rå, gedemælk
Region
Central Frankrig
Udseende
Blå/grå rynket skorpe; hvid, homogen og fast ostemasse
Konsistens
Fast til blød
Smag
Afhængigt af affinage; hasselnød- og stald-agtig