Ossau-Iraty
Fåremælksoste fra Frankrigs baskiske region er nogle af landets mest lækre og mindst kendte oste, selv blandt franskmænd. Den dejlige Ossau-Iraty fra Pyrenæerne er en AOC ost, en af kun to AOC oste lavet på fåremælk i Frankrig (den anden er Roquefort). Navnet Ossau-Iraty er en kombination af to stednavne, som osten fik navn efter i år 1980, da appellationen blev etableret. Det er en meget gammel ost, måske ældre end nogen anden. Traditionelt er den lavet af hyrder i bjerghytter. I foråret fulgte de på grund af den bedre græsning, gradvist mod højere arealer med deres fåreflokke og om efteråret gik de nedad igen. I dag er meget af Ossau-Iraty produktionen lavet industrielt, og selv om det er godt, er eksperterne enige om, at den håndlavede version er fremragende.
Smagen er rund som osten og lang som Pyrenæerne. Den lange lagring bliver båret med yndefuld balance.
Poul Larsen, HKI OstMælk
Rå, fåremælk af Basco Bearnaise eller Manech racen
Region
Sydvestlige Frankrig, Pyrenæerne og Baskerlandet
Udseende
Tyk skorpe, orange-gul til gråfarvet. Hvid- eller elfenbenfarvet ostemasse, der er lidt kornet og hårdt.
Konsistens
Halv hård
Smag
Afhængigt af længden af modningen, kan den være alt fra mild til intens. Men den er altid elegant.