Sæsoner for ost

 

Sæsonernes betydning for ost

Da grønt græs og hø er det bedste foder til mælkeproducerende dyr, er det indlysende, at årstiderne har en stor indvirkning på mælk og ost. Der er to måder hvorpå årstiderne spiller en rolle i ostfremstilling:

Den første måde omhandler produktionen. Hos nogle kvægracer, såsom Salers ko fra den franske region Auvergne, udvælges mælkesæsonen ud fra, hvornår dens mælk kan bruges til ostefremstilling. Racen malkes fra februar til oktober, og mælken er bedst når køerne kan spise friske planter, græs og urter på bakkerne i regionen. Det betyder at ost såsom St. Nectaire, der netop er produceret på Salers komælk, kun produceres på denne tid af året. Det samme gør sig gældende for alle franske og schweiziske alpinoste. Disse oste fremstilles af sommermælk når den er mest smagfuld. Også franske gedeoste fra Provence produceres kun på sommermælk.

En anden måde, hvorpå årstiderne har en effekt på oste, omhandler deres smag, og hvilke smage man foretrækker indenfor bestemte sæsoner. Det er sikkert ikke så velkendt i Danmark, men rejser man i Frankrig vil man opleve at der blandt franske osteelskere er bestemte forventninger til, hvilke oste der passer til hvilke sæsoner.

Mons, vores franske affineur Mons, opdeler nogle velkendte oste i sæsoner på følgende måde:

  • Vinter

Reblochon

Tomme Crayeuse

Etivaz

  • Påske

Gedeoste – Ovalie eller Mothais

St. Felicien

Pyrenées

Mimolette

  • Sommer

Fromage Blanc

Tomme de Pebre d'Ai

Comté

  • Efterår

St. Nectaire

Fransk Vacherin og schweizisk Vacherin d'Areches

Cezalier

  • Jul

Roquefort

Langres

Brillat-Savarin

Herfra kommer ostene til HKI OST

MonS

Fromager-affneur i Frankrig

Læs mer om Mons

Luigi Guffanti

Oste specialist i Italien

Læs mere om Guffanti

 

NEAL'S YARD DAIRY

FORNEMMELSE FOR KVALITET

Læs mere om Neal's Yard Dairy

NORDISKE OSTE

Det bedste fra Danmark og omegn

 Læs mere om nordiske oste