Affinage

Affinage er et franskt ord, der kommer fra det franske verb 'affiner' (at forfine), som i sin tur kommer fra det latinske udtryk 'ad finis', og betyder 'mod sluttet/grænsen'. En affineur er den person, der modner oste. Men affinage er meget mer kompliceret end kun modning. I ost-jargon, er affinage en fransk betegnelse, der beskriver hele modningsprocessen af ost. Det er i denne fase af osttilvirkning, der smag- og konsistensudvikling sker. Hver ost har et sæt af unikke krav til temperatur, fugtighed, og behandlinger (såsom vask, børstning, eller dreje), som sammen vil sikre en korrekt udvikling og en lækker slutprodukt. 

I Frankrig, oftest, kommer en affineur og indsamler ostene fra gården eller producent, der gør dem. Der er nogle regler for, hvor længe de nyligt gjort oste kan og skal være på gården, efter at de er blevet tilvirket. For nogle franske oste er denne frist 24 timer. Derefter lagrar affineuren ostene i specielle affinage faciliteter i et kontrolleret miljø. Man kan sige, at osteproducenten og affineuren er fuldt afhængige af hinanden, og derfor arbejder tæt sammen, og giver hinanden ekspertise i respektive område.


 
Lagring og modning er ikke en præcis videnskab: dyret, flora, kvaliteten af  mælk, terroir, sæsoner har en kæmpe indflydelse på ostene. En dygtig affineur skal være i stand til at tilpasse sine teknikker og metoder til ostene – en viden der kommer med tid og erfaring.

Herfra kommer ostene til HKI OST

MonS

Fromager-affneur i Frankrig

Læs mer om Mons

Luigi Guffanti

Oste specialist i Italien

Læs mere om Guffanti

 

NEAL'S YARD DAIRY

FORNEMMELSE FOR KVALITET

Læs mere om Neal's Yard Dairy

NORDISKE OSTE

Det bedste fra Danmark og omegn

 Læs mere om nordiske oste